Ander merk
Als een bepaald merk CD vaak fouten oplevert, probeer dan eens een ander merk.
Autorun als storende factor
Het is vaak beter om de eventuele autorun-functie van een CD uit te schakelen tijdens het kopiëren van zo’n CD. Dat uitschakelen doet u door in het Configuratiescherm te kiezen voor Systeem en dan voor het tabblad Apparaatbeheer. Klik op het plusteken voor Cd-rom: daar staan de CD-brander en de de CD-speler. Selecteer de brander en klik op de knop Eigenschappen. Op het tabblad Instellingen moet u de optie “Bericht bij automatisch invoegen” uitvinken.
Kwaliteit branders
Vergelijkingen van CD-recorders zijn te vinden op www.fadden.com.
Lagere snelheid
Heeft u goede apparatuur voor het branden van CD’s en gaat het toch niet lekker met zelfgemaakte muziek-CD’s, dan kan het helpen om op een lagere snelheid te branden.
Legaal?
Het is legaal om voor eigen gebruik een kopie te maken van een CD of CD-ROM die u bezit. Het spreekt bijna vanzelf dat het kopiëren voor commerciële doeleinden verboden is. Ook mag u officieel geen kopieën maken die u (gratis) aan anderen verstrekt. Dit geldt zowel voor muziek als software.
Onderhoud harde schijf
Veel manieren van CD’s branden maken gebruik van de harde schijf als “tussenstation”. Zorg dat die in topconditie is door regelmatig te defragmenteren. (Zie tips voor de computer.)
Storende factoren
Voor de zekerheid kunt u voordat u een CD gaat branden ook beter de schermbeveiliging uitschakelen alsmede een eventuele virusscanner en Find Fast van Microsoft Office.
Zonlicht
In de fabriek wordt een CD geperst: er worden kleine gaatjes in het oppervlak gemaakt. Uw CD-schrijver gebruikt een fotografisch procédé: de laserstraal verkleurt en vervormt het oppervlak van de CD. Omdat hier warmte aan te pas komt, heet dit “branden”. Het gevolg hiervan is, dat een zelfgemaakte CD gevoelig is voor zonlicht en hoge temperaturen. Houdt een zelfgemaakte CD dus uit de brandende zon. (Zelfgemaakte CD’s zijn ook gevoeliger voor krassen en andere beschadigingen dan CD’s uit de fabriek.)