Nieuwsgroepen

Hieronder tips over het downloaden van bestanden (software, films, muziek, etc.) vanaf nieuwsgroepen.

Wat zijn nieuwsgroepen?

In 1979 werd USENET uitgevonden. Het was (en is) een soort prikbord waar gebruikers vragen achter kunnen laten en andere gebruikers kunnen die vragen beantwoorden. Vanaf het begin maakten wetenschappers, studenten en overheidsinstellingen over de hele wereld gebruik van deze zogenaamde nieuwsgroepen. Maar het duurde niet lang of ook thuisgebruikers gingen de nieuwsgroepen gebruiken.

Dat was niet zo heel vreemd. Want bestond de berichtjes op de nieuwsgroepen (ingedeeld in tienduizenden verschillende onderwerpen) aanvankelijk nog uit tekstbestandjes, na verloop van tijd kwamen er ook afbeeldingen en kleine programma’s op de nieuwsgroepen te staan. Naarmate de snelheid van het internet en van het downloaden toenam, werd het steeds interessanter om vooral beeld (afbeeldingen, films) en geluid op nieuwsgroepen beschikbaar te stellen voor alle gebruikers.

Momenteel zijn er op de bestaande nieuwsgroepen ontelbare films, afbeeldingen, liedjes, software, spelletjes, etc. te vinden. Vrijwel alle computergebruikers kunnen met gemak bij het grootste deel van al die bestanden om ze te downloaden naar de eigen computer. Ook is het mogelijk zelf bestanden naar nieuwsgroepen te uploaden.

Downloaden en de wetgeving

De wetgeving omtrent het uploaden naar nieuwsgroepen en het downloaden vanaf nieuwsgroepen is voortdurend aan verandering onderhevig en verschilt ook nog eens per land. Volgens de huidige wetgeving in Nederland is het verboden om materiaal waarvan men niet zelf de auteursrechten bezit te uploaden. Dus beschikbaar stellen van films en muziek is illegaal! (Het uploaden naar nieuwsgroepen beschrijven wij hier dan ook niet.)

Maar downloaden voor eigen (niet-commercieel) gebruik is vooralsnog voor een aantal zaken toegestaan. (Uitzondering geldt in ieder geval voor software, behalve voor freeware en shareware, e.d.)

Omdat er veel over te doen is, kunt u geen enkele rechten ontlenen aan deze informatie!!!

Morgen kan het anders zijn, als het al niet veranderd is…

Eigen materiaal valt doorgaans niet onder de wetgeving omtrent copyright, e.d. Al valt er mogelijk ook te twijfelen aan bijvoorbeeld het beschikbaar stellen van eigen opnamen van eigen muziek; als u een eigen CD uitbrengt, moet u immers ook eerst de rechten betalen (die dan bij verkoop van de CD’s wel weer terugkomen bij u als muzikant/componist). Tja…

Advies van LOOC Productions: beslist niet zelf uploaden naar nieuwsgroepen en de wetgeving in de gaten houden wat betreft de legaliteit van het downloaden voor eigen gebruik. U BENT ZELF VERANTWOORDELIJK!!!

Informatie over de wetgeving is onder meer te vinden bij Ius mentis.

Downloaden vanaf nieuwsgroepen

Goed… geheel onder eigen verantwoordelijkheid kunt u films, muziek, afbeeldingen en software (waaronder natuurlijk ook spelletjes voor de PC en voor allerlei spelcomputers) downloaden vanaf de nieuwsgroepen.
Vrijwel iedere internet-provider in Nederland stelt een groot aantal nieuwsgroepen beschikbaar voor alle abonnees. Maar om via uw eigen provider de nieuwsgroepen te gebruiken heeft doorgaans 2 nadelen:

  1. de downloadsnelheid is meestal niet zo hoog
  2. meestal zijn niet alle nieuwsgroepen via uw provider beschikbaar en dan zult u net zien dat dat wat u zoekt niet bereikbaar is

Deze nadelen heeft u niet als u een afzonderlijk abonnement neemt op het gebruik van nieuwsgroepen. Daar zijn vele aanbieders voor. We noemen er een paar: Giganews, Eweka, XLned, Usenet4U… maar er zijn er dus nog veel meer. Ze hebben verschillende prijzen en bieden daar verschillende services voor. Zo kan de downloadsnelheid verschillen, zijn er verschillen in retentie (dat is de tijd dat het materiaal op Usenet – de nieuwsgroepen – beschikbaar blijft), zijn er verschillende aantallen connecties (hoe meer connecties, hoe sneller het materiaal te downloaden valt), en ook hier geldt weer, dat niet altijd alle nieuwsgroepen beschikbaar zijn.

Opmerking: de downloadsnelheid wordt uiteraard mede bepaald door de downloadsnelheid van uw eigen internetaansluiting.

Of u nu gebruik maakt van de mogelijkheden van uw eigen provider of dat u een abonnement hebt bij een speciale provider voor de nieuwsgroepen, in beide gevallen zijn er een aantal stappen nodig om materiaal te gaan downloaden. Die stappen worden hieronder beschreven in logische volgorde.

Zoeken op nieuwsgroepen – NZB-bestanden

We nemen als voorbeeld dat u muziek wilt downloaden van bijvoorbeeld The Beatles. Op de eerste plaats moet u dan gaan kijken wat er beschikbaar is. Het gemakkelijkste doet u dat onder andere op de websites van BinSearch of Yabse of NZBindex. U voert uw zoektermen in (bijvoorbeeld Beatles) en u krijgt te zien wat er allemaal beschikbaar is.

Het is even wennen, maar u krijgt over het algemeen te zien wat de namen zijn van de beschikbare bestanden, wat de namen zijn van de “posters” (degenen die het geupload hebben – vrijwel altijd “nicknames”: schuilnamen), in welke nieuwsgroepen de bestanden zich bevinden (waaruit vaak op te maken valt om wat voor bestanden het gaat) en hoe lang de bestanden reeds beschikbaar zijn.

Vaak is ook te zien, dat bestanden nog niet helemaal geupload zijn. U kunt dan beter nog een dag of wat wachten.

Als u gevonden heeft wat u zoekt, dan kunt u het beste de gewenste bestanden aanvinken en vervolgens kiezen voor de mogelijkheid “Create NZB”. Dan wordt er automatisch een NZB-bestand samengesteld, dat u kunt opslaan (om later te gebruiken) of kunt openen (om meteen te gebruiken). Maar om een NZB-bestand te gebruiken, moet u over een downloadprogramma voor nieuwsgroepen beschikken; zie daarvoor de volgende stap.

Aangezien de nieuwsgroepen vanaf het prille begin geschikt zijn voor niet al te grote bestanden, passen films en muziekstukken vaak niet in 1 bestand en worden dan ook op de nieuwsgroepen verdeeld over meerdere kleine bestanden. NZB-bestanden verzamelen de informatie die nodig is om alle benodigde kleine bestanden te downloaden. In een latere stap worden die kleine bestanden weer samengevoegd tot het oorspronkelijke grote bestand.

Downloadprogramma’s

NewsLeecher is een goed downloadprogramma voor nieuwsgroepen, maar moet betaald worden. GrabIt is ook goed en gratis. Klik hier om GrabIt te downloaden of zoek de nieuwste versie op het internet.

GrabIt installeren

GrabIt is dus een programma dat u moet downloaden en op uw eigen computer moet installeren. Na installatie moet u de gegevens invullen voor de toegang tot de nieuwsgroepen van uw eigen provider of van het speciale Usenet-abonnement. Die informatie is te vinden bij uw eigen provider of wordt verstrekt door de Usenet-provider.

Het downloaden

Het downloaden kan beginnen! Als u het NZB-bestand hebt opgeslagen, dan moet u het opzoeken en er op dubbelklikken. Als Windows vraagt met welk programma het NZB-bestand moet worden geopend, dan kiest u daarvoor GrabIt. Als u GrabIt al had geïnstalleerd, dan hoeft u het NZB-bestand niet op te slaan, maar kunt u meteen kiezen voor “Openen” en start GrabIt vanzelf.
U ziet de voortgang van het downloaden.

De bestanden worden in vooraf gekozen mappen op uw computer opgeslagen.

RAR, ZIP, PAR

Omdat het vaak over grote bestanden gaat (voor muziek, software en films) is het de gewoonte dat de bestanden eerst “ingepakt” worden. Dat is een methode om bestanden kleiner te maken. Meestal worden bestanden “ingepakt” met WinRar (RAR-bestanden) of WinZip (ZIP-bestanden). Zie op deze website bij Downloaden meer informatie over deze programma’s.

Een speelfilm bestaat al snel uit zo’n 150 RAR-bestanden op de nieuwsgroepen. Veel software wordt ingepakt met WinZip. MP3-bestanden (muziek) zijn vaak klein genoeg om volledig op de nieuwsgroepen te staan. Maar een complete CD wordt weer wel ingepakt als RAR of ZIP.

U moet WinRar en WinZip geïnstalleerd hebben op uw eigen computer om het (automatische) “uitpakken” voor elkaar te krijgen.

Omdat er nog wel eens iets mis kan gaan (noem het maar “storingen”) tijdens het downloaden van de vele bestanden, zijn er vaak PAR-bestanden beschikbaar. Dat zijn een soort van reparatie-bestanden. Die controleren of de complete download gelukt is en geen fouten bevat. PAR-bestanden hoeven heel vaak niet gebruikt te worden, maar soms toch ook weer wel. Het kan geen kwaad om de PAR-bestanden sowieso te gebruiken als een soort extra zekerheid.

Uitpakken

Het “uitpakken” van de bestanden kunt u zelf doen met WinZip of WinRar (al naargelang of het om RAR-bestanden gaat of om ZIP-bestanden), maar de nieuwere versies van GrabIt doen dit automatisch voor u: wel zo handig!

Tijdens het uitpakken worden de (soms vele) bestanden weer samengevoegd tot 1 groot bestand.

Het resultaat – ISO, BUP, VOB, MP3, WAV, FLAC…

U bent er nu meestal nog niet. Films worden vaak opgeslagen als 1 ISO-bestand. Er zijn programma’s om een ISO-bestand mee te kunnen bekijken. Maar het is meer de bedoeling, dat u het ISO-bestand met een goed programma (bijvoorbeeld Nero) op een DVD brandt. Dan wordt dat ene bestand meteen zodanig gebrand, dat de DVD normaal is af te spelen met een DVD-speler. Maar films worden vaak ook opgeslagen als meerdere BUP- en VOB-bestanden. Die moet u dan allemaal (met Nero bijvoorbeeld) branden op een DVD en ook dan kunt u die normaal afspelen met een DVD-speler.

Muziek kan opgeslagen zijn als WAV en heeft dan CD-kwaliteit. Maar muziek is vaak opgeslagen als MP3; de kwaliteit is dan een stuk minder, maar MP3-bestanden zijn ongeveer 10 keer zo klein als WAV-bestanden. Soms treft u FLAC-bestanden aan; die hebben een hoge kwaliteit, maar zijn niet zomaar af te spelen. Er zijn programma’s te downloaden waarmee u FLAC om kunt zetten naar WAV of MP3, etc.

Voor het branden van muziek moet u weten, dat u de beste kwaliteit heeft als u WAV-bestanden op de juiste manier op een CD brandt. (Dan zijn het geen WAV-bestanden meer, maar wel goed af te spelen op normale CD-spelers.) U kunt MP3-bestanden ook op die manier op een CD branden, en dan staat de CD aardig vol (dus de bestanden zijn vergroot), maar de kwaliteit is daarmee niet toegenomen. Toch is dit aan te raden als u de CD op normale CD-spelers wilt afspelen. Er zijn natuurlijk ook MP3-spelers en CD/DVD-spelers die MP3-bestanden af kunnen spelen. In dat geval kunt u de MP3-bestanden rechtstreeks gebruiken.

LOOC Productions is een eenmanszaak en biedt webdesign, webhosting en online marketing (inclusief SEO) desgewenst in één pakket.

Op deze website vindt u alle details.

Recente berichten