Internet

Hieronder volgen tips over het gebruik van internet en e-mail.
Zie ook de tips over virussen.

Veilig op het internet

Bij oefenen.nl (vooral gericht op taalprogramma’s voor taalzwakkeren en mensen met een migratieachtergrond) hebben ze nu ook een “cursus” over veilig online zijn. Je leert er hoe je internetfraude kunt herkennen en vermijden. Naast “7 gouden regels” leer je hoe je online moet shoppen, hoe je veilig kunt betalen, hoe je zonder problemen kunt internetbankieren, veilig daten, etc.

Je kunt het allemaal terugvinden op: https://oefenen.nl/klik-tik-veilig-online/

Gouden regels:

  • Beveilig je apparaten
  • Kies sterke wachtwoorden
  • Klik nooit zomaar op links
  • Check altijd de webwinkel
  • Check de wifi
  • Pas op met je gegevens
  • Vraag hulp bij twijfel

Privacy van geadresseerden

Het gebeurt regelmatig, dat ik een e-mail-bericht ontvang, dat aan meerdere mensen is verstuurd. Ik kan dan bijna altijd de namen van die geadresseerden en hun e-mail-adressen zien. (Ik ontvang per jaar op die manier minstens 3000 nieuwe e-mail-adressen.) En dat is vast niet de bedoeling van de verstuurder!
Om de privacy van geadresseerden te waarborgen, doet u er goed aan om in een e-mail-bericht voor meerdere ontvangers de adressen op te nemen onder BCC (Blind Carbon Copy) en niet onder AAN (TO) of CC (Carbon Copy).

Wachtwoord wordt niet onthouden

Ondertussen heb ik al tientallen Internet-gebruikers kunnen helpen met het volgende. Bij een aantal (oudere) versies van MS Internet Explorer doet de situatie zich voor, dat u bij het inbellen op het Internet weliswaar het vakje aan kunt vinken om het wachtwoord op te slaan, maar de volgende keer moet u toch weer het wachtwoord ingeven. Dit betreft een “bug” in het programma en dat foutje kan verholpen worden met het programma MSPWLUPDATE.EXE. Klik hier om dit programma te downloaden.

Zie ook: https://www.tele2.nl/blog/wachtwoord-onthouden/

Muziek vanaf het internet

Er zijn allerlei manieren om muziek te beluisteren (en/of te downloaden) vanaf het internet. Maar veel van die manieren hebben beperkingen. Het Music Download Center (MDC) heeft nauwelijks beperkingen en is heel gemakkelijk in gebruik. Klik hier om het te downloaden.

Zoeken op het internet

Als u op zoek bent naar informatie over (of van) de ANWB, dan ligt het voor de hand om in uw webbrowser www.anwb.nl in te toetsen. En dat werkt. Zo zijn www.consumentenbond.nl en www.volkskrant.nl en www.bol.com (voor boeken, CD’s, DVD’s, software, etc.) ook nog wel zelf te bedenken.
Behalve “zelf bedenken” kunt u ook aan webadressen komen via kranten, tijdschriften, radio, televisie, visitekaartjes, folders, etc.
Maar als u een Nederlandstalige biografie van John Lennon zoekt, dan ligt het ingewikkelder: www.johnlennon.nl bestaat ondertussen wel, maar “linkt” door naar een andere website, waar een wel heel beknopte biografie van de popartiest te vinden is. In zo’n geval brengen zogenaamde “zoekmachines” uitkomst. Zoekmachines zijn in feite databases waarin enorme aantallen websites opgeslagen zijn en waarin u met “zoektermen” websites kunt vinden.

Voorheen was het vaak nodig om meerdere zoekmachines te gebruiken om het gewenste doel te vinden. Maar tegenwoordig is het een stuk gemakkelijker, want de zoekmachine Google bevat zowat alle websites van de hele wereld. Dus www.google.com is een verstandige keuze voor het begin van uw zoektocht.
Typ vervolgens een of meer zoektermen in. De helpfunctie van de zoekmachine legt uit hoe u uitgebreid en gericht kunt zoeken, maar meestal volstaat het om uw zoektermen in de voeren met spaties tussen de woorden en dan vervolgens op Enter te drukken. Het invoeren van “john” en “lennon” en “biografie” levert duizenden resultaten op. De meest treffende resultaten staan bovenaan.

Als Google in sommige gevallen niet tot een geschikt resultaat leidt, dan kan het nog steeds heel nuttig zijn om andere zoekmachines te gebruiken. Altavista is goed voor internationale zoektochten en Ilse is goed voor zoektochten binnen Nederland. Maar er zijn er nog veel meer. Kijk daarvoor verder bij onze links in de categorie zoeken.

Tips voor Google

Google is vanaf 1998 wereldwijd de belangrijkste zoekmachine geworden. En “googelen” is zelfs een officieel werkwoord.

Als u een bepaalde website wilt doorzoeken, dan kunt u bij Google “site:www.webdomein.nl” toevoegen. Uw zoekopdracht kan bijvoorbeeld zijn:
google site:www.looc.nl

Als u een afbeelding zoekt, dan is dat vaak niet gemakkelijk met woorden. Sleep in dat geval met de muis de gewenste afbeelding (van de eigen computer of van een andere website) naar het zoekvak van Google.

Als u een telefoonnummer zoekt en u kent het kengetal, dan vindt u het nummer snel in Google door bijvoorbeeld 0162 looc of 06 looc in te voeren.

Favorieten (bookmarks) snel toevoegen, beheren en printen

U kunt elke website eenvoudig aan uw favorieten (bookmarks of “bladwijzers”) toevoegen met de toetscombinatie Ctrl-D! Het is wel zo handig af en toe de favorieten goed in te delen in categorieën.

Na verloop van tijd zullen een aantal van uw favorieten niet meer werken, omdat ze bijvoorbeeld ondertussen van het internet zijn verwijderd of omdat ze een andere locatie hebben gekregen op het internet, etc. Het kan een hele klus zijn om al uw favorieten te controleren op geldigheid. Er bestaat een handig, gratis programma, dat alle favorieten controleert en het gemakkelijk maakt de “dode links” te verwijderen en ook de dubbele links op te sporen en te verwijderen. In ons menu “Downloaden” vindt u dit programma onder de naam AM DeadLinks.

U kunt alle favorieten gemakkelijk in één bestand plaatsen en dat dan bijvoorbeeld op een diskette zetten om de favorieten op een andere computer te plaatsen. Het betreffende bestand kunt u ook printen.
Kies in MS Internet Explorer op de menubalk voor Bestand en dan voor Importeren/exporteren. Exporteer de Favorieten naar een bestand. Dat bestand krijgt automatisch de naam BOOKMARK.HTM en is in feite een webpagina. Als u dubbelklikt op BOOKMARK.HTM (in de Verkenner), dan krijgt u alle Favorieten in één HTML-pagina te zien, keurig ingedeeld in mappen en submappen. En die pagina kunt u uiteraard ook printen.
Een iets mooier resultaat (ander lettertype en alles automatisch in alfabetische volgorde) krijgt u met het kleine programma Bookmark Wizard, dat nog gratis is ook. (Ook terug te vinden via ons menu-item “Downloaden”.)

Lastige “Koppelingen”…

In het lijstje van Favorieten vindt u een map met de naam “Koppelingen”. Daarin staan veelal hyperlinks naar websites van Microsoft en van de leverancier van uw computer, etc. Die map met hyperlinks staat er ongevraagd. Maar met de rechter muisknop en dan “Verwijderen” in het snelmenu bent u er natuurlijk ook snel van af… Dat had u gedacht: als u MS Internet Explorer opnieuw opstart, staat die map er (leeg) weer! Dat is helemaal irritant en er is niets aan te doen. Er is één truc: klik op die map Koppelingen met de rechter muisknop en kies in het snelmenu voor Eigenschappen. Zet dan een vinkje in het vakje voor “Verborgen”. De map blijft bestaan, maar u zult die niet meer zien.

Piepjes van modem beu?

Bent u het ook beu, dat het modem zoveel lawaai maakt als u een verbinding gaat maken? Kies Start, Configuratiescherm, Modems en selecteer uw modem. Klik op Eigenschappen. Bij Algemeen kunt u het volume van de luidspreker instellen (op minimaal zetten). Voortaan heeft u niet meer dat irritante gepiep…

Hyperlink in nieuw venster

Een hyperlink op een webpagina die leidt naar een andere website is vaak zo ontworpen, dat de pagina (website) die u in beeld hebt vervangen wordt door die andere website. U moet dan later eventueel met de knop “Terug” terugkeren naar de plaats waar u was. Vooraal bij verschillende zoekmachines is dat lastig.
Om dit op te lossen kunt u het beste met de rechter muisknop op de hyperlink klikken en dan kiezen voor “Openen in nieuw venster”. Uw browser wordt dan nogmaals gestart (met de andere website) en op de taakbalk kunt u snel terug naar de oorspronkelijke website.

Bestanden zippen…

Het is erg handig om bestanden (Word-documenten, foto’s, filmpjes, muziek, etc.) als attachment mee te sturen met uw e-mailtje. Maar soms zijn die bestanden wel erg groot en dat gaat voor veel mensen ten koste van veel tijd en telefoontikken, zowel voor de verzender als voor de ontvanger.
Daarom kan het heel zinnig zijn die bestanden te “zippen”. Dat houdt in, dat u de bestanden verkleint. In sommige gevallen worden bestanden wel met 98% kleiner gemaakt.

Om bestanden te zippen bestaan verschillende programma’s, maar WinZip is wel het bekendste en meest gebruikte. (U kunt WinZip via onze website downloaden.)

Als u een gezipt bestand opstuurt, dan moet de ontvanger eigenlijk over hetzelfde programma beschikken om het bestand te unzippen. Maar het gebruik van WinZip is zo algemeen en wijdverspreid, dat dat zelden problemen oplevert. Bovendien kunt u, in geval van twijfel, het bestand zodanig zippen (“executable” maken), dat de ontvanger het automatisch kan unzippen, dus zonder zelf over WinZip te beschikken. Lees de gebruiksaanwijzing van WinZip voor meer informatie!

Onbewerkte tekst of HTML…

De weergave van uw e-mailtje kan over het algemeen in verschillende vormen. En zoals u het verstuurt, komt het in principe bij de ontvanger aan. U heeft meestal de keuze uit “Onbewerkte tekst”, RTF en HTML.
Nog niet zo lang geleden kon niet iedereen een bericht in HTML-formaat goed “lezen”. Men kreeg dan foutmeldingen of vreemde tekens of berichten met de HTML-tekst als bijlage, etc. Dat was een goede reden om e-mailtjes te versturen in het formaat “Onbewerkte tekst”. RTF beschikt over wat meer mogelijkheden, maar is ook nog niet optimaal. Beide vormen zijn ondertussen voor de meeste mensen tamelijk achterhaald en hebben een aantal nadelen…
Daarom kunt u een e-mailtje beter versturen in HTML-formaat. Door de vele mogelijkheden kunt u de lay-out een stuk aantrekkelijker maken met kleuren en lettertypen en -grootten, etc.

Mocht iemand in uw “adresboek” toch nog niet over de mogelijkheid beschikken om HTML-mailtjes correct te lezen, dan kunt u voor die ene persoon aangeven, dat die e-mail als “Onbewerkte tekst” moet ontvangen.

E-mail bewaren en indelen

U kunt in Outlook natuurlijk uw e-mail-berichten bewaren (zowel de berichten die u ontvangen hebt als die die u verzonden hebt). Maar na verloop van tijd worden de mappen Postvak IN en Verzonden items wel heel erg onoverzichtelijk. Maar dan in Postvak IN submappen, door met de rechter muisknop te klikken op Postvak IN en dan te kiezen voor Nieuwe map…
U kunt een complete structuur maken met mappen en submappen, net zoals in de Verkenner.
Nieuwe berichten komen terecht in de hoofdmap Postvak IN, maar als u de berichten gelezen hebt, kunt u ze gemakkelijk verslepen naar de gewenste submap.
Ook de door uzelf verzonden berichten (Verzonden items) kunt u verslepen naar de gewenste map onder Postvak IN. Op die manier hebt u de complete “correspondentie” voor een bepaalde klant of kennis direct onder handbereik.

Websites printen

Als u een website wilt printen, dan heeft u de mogelijkheid om via het menu Bestand, item Afdrukken in het dialoogvenster bij de Opties aan te geven, dat u de website af wilt drukken “Zoals op het scherm” of dat u alle frames afzonderlijk wilt afdrukken.
Veel websites zijn namelijk ingedeeld in zogenaamde frames en dat zijn eigenlijk verschillende “blokken” op ogenschijnlijk één pagina van een website.

Een probleempje dat zich ook regelmatig voordoet bij het afdrukken van (delen van websites) heeft te maken met achtergrondkleuren en tekstkleuren, etc. Als u bijvoorbeeld een stuk tekst selecteert op een webpagina, dat kopieert en het vervolgens plakt in bijvoorbeeld Word, dan loopt het mis als die tekst op de website wit van kleur is. Zorg dan dat u in Word de hele tekst (selecteren met Ctrl-A) als tekstkleur weer Automatisch (of zwart) maakt.
Bij het selecteren van een stuk tekst op een website kan het ook voorkomen, dat u allerlei kaders en achtergrondkleuren mee selecteert. Het helpt vaak om nét niet de hele pagina te selecteren.

Nog een paar tips die de afdrukken van websites mooier maken. De genoemde achtergronden kunnen de afdruk van een webpagina mooier maken of juist voor problemen zorgen. U kunt het afdrukken van de achtergronden in- of uitschakelen. Standaard staat het in MS Internet Explorer uitgeschakeld. Klik in de menubalk van MS Internet Explorer op Extra’, Internet-opties en kies dan voor het tabblad Geavanceerd. Vink daar “Achtergrondkleuren en -afbeeldingen afdrukken” desgewenst aan! Probeer het verschil bij het printen maar eens uit.

Verder is het standaard, dat er bij het printen van een webpagina een koptekst en een voettekst aan de afdruk worden toegevoegd. Die informatie bovenaan en onderaan elke pagina kan nuttig zijn, maar soms ook wel overbodig en niet mooi. U kunt dat uitschakelen. Klik daarvoor in MS Internet Explorer op de menubalk op Bestand en dan Pagina-instelling. In het venster is de standaard instelling voor de koptekst &w&bpagina &p van &P en de standaard instelling voor de voettekst is &u&b&d. Als u die twee invoervelden leegmaakt, bent u bevrijd van de paginanummering bovenaan en de vermelding van het webadres onderaan elke pagina. En als u het weer terug wilt zetten, kopieer de vetgedrukte koptekst en voettekst hierboven en plak ze weer in de juiste invoervelden.

Distributielijsten

U kunt een gedeelte van de contactpersonen samenvatten in een “Groep” of “Distributielijst”. Als de leden van de bridgeclub in zo’n groep staan, kunt u gemakkelijk een e-mailtje sturen aan al die mensen tegelijk.
Ga eerst naar de map Contactpersonen. Kies op de menubalk voor Bestand, dan Nieuw en dan Distributielijst. Geef de lijst een naam (bijv. “Bridgeclub”) en klik op de knop Leden selecteren. In het venster dat verschijnt kunt u contactpersonen uit uw complete lijst toevoegen aan de distributielijst. Klik op OK. Klik op Opslaan en sluiten en u bent klaar.

Een en ander kan ook in het Adresboek. Open het Adresboek en kies voor Nieuw en vervolgens voor Groep. De rest werkt ongeveer hetzelfde als hiervoor beschreven.

Let op: als u een e-mail verstuurt aan een groep c.q. distributielijst, dan moet u bij AAN als “adres” de groep zetten (bijv. “Bridgeclub”). Alle ontvangers zullen elkaars namen en e-mail-adressen dan kunnen zien. Als dat niet uw bedoeling is, zet de adressering dan bij BCC; dan zullen er helemaal geen namen en adressen zichtbaar zijn voor de ontvangers. (Zie ook de tips voor Internet en e-mail over dit onderwerp.)

Geluid afspelen bij nieuwe e-mail

Windows XP heeft als standaard instelling, dat er een geluidje wordt afgespeeld als u een nieuw e-mailbericht ontvangt. Voor Windows 95 of 98 moet u dat zelf instellen.
Ga naar het Configuratiescherm en kies daar voor Geluiden. Zoek de optie “Bericht bij nieuwe e-mail” en klik op de knop Bladeren om er een geluid bij te kiezen.

LOOC Productions is een eenmanszaak en biedt webdesign, webhosting en online marketing (inclusief SEO) desgewenst in één pakket.

Op deze website vindt u alle details.

Recente berichten